Održana skupština Građanske inicijative Kuzmica

1240223_527302050671893_207394463_n

Miro Rašić i Mato Vuković (foto: arhiva)

U subotu 19. rujna 2015. godine u prostorijama udruge na adresi Kuzmica 26 održana je redovna (izborna) skupština Građanske inicijative Kuzmica. Na skupštini su usvojena izvješća o radu udruge, te je izabrano Novo vodstvo. Novi (stari predsjednik) je Miro Rašić, mag. oec., za dopredsjednika je izabran Mato Vuković, dipl. ing. dok je za tajnika izabran Zvonimir Jakovljević.

Izvješće o radu udruge „Građanska inicijativa Kuzmica“ za 2015. godinu

Sukladno planu rada za 2015. godinu Udruga je realizirala sljedeće aktivnosti:

– U svibnju se udruga prijavila na natječaj zaklade „Slagalica“ u svezi izrade sjenica kod kurije Kušević i na Viškovačkom gradu, ali nismo prošli.

– Nakon toga ishodili smo suglasnost Hrvatskih šuma za izmještanje sjenica iz „Borika“ obzirom da iste nitko ne koristi već godinama, a okoliš nitko nije održavao niz godina. Službenim dokumentom Hrvatskih šuma stvoreni su uvjeti za pribavljanje financijskih sredstava za izvođenje radova jer u suglasnosti navode da iste izmjestimo o svom trošku.

– Nizom pregovora sa desetke pravnih subjekata uspjeli smo ishoditi donaciju čime smo dogovorili radove sa ekipom tesara koji su proteklih mjeseci rastavili sjenice u Boriku, te jednu sastavili kod kurije Kušević, a druga sjenica je prevežena na utvrdu Viškovački grad i čeka sastavljanje u nadolazećem razdoblju. Obzirom da su sjenice bile prilično dotrajale jer su cca. 10 godina stajale u vlazi bilo je potrebno kod kurije Kušević zamjeniti 1/3 dijelova sjenice, izraditi dodatne dijelove kako bi sjenica bila reprezentativnija, ali i čvršća, sve dijelove prebrusiti, izraditi novu podlogu koja sprječava vlagu prema podu te postaviti izolaciju, cijelu sjenicu prebojati zaštitnim impregnacijama što se trenutno radi, ugrađen je i dodatni sloj šindre na krov.

– Tijekom premještanja sjenica došli smo na ideju obnove starog bunara kod kurije Kušević, te smo odmah pristupili prikupljanju potrebnih suglasnosti i obavljanju konzultacija sa nadležnim institucijama. Naša ideja je naišla na pozitivan efekt kod gradonačelnice grada Pleternice, a i kod konzervatorskog odjela u Požegi te smo vrlo brzo dobili službenu suglasnost za izvođenje radova, ali po strogo definiranim uvjetima zadržavanja provotnog i konstrukcijski arhitektonskog izgleda. Nakon dobivanja suglasnosti pristupili smo prikupljanju donacija u materijalu i novcu te smo ubrzo i realizirali planirano nailazeći na razumijevanje i dobru volju raznih donatora. Bunar je potpuno obnovljen, vrlo kvalitetno uz pomoć članova udruge volontera koji su radili nekoliko dana na betnoniranju donjeg dijela bunara, te ekipe tesara koja je radila na sjenicama. Navežen je kamion zemlje i razgrnut oko bunara kako bi se iznivelirala površina radi pristupa bunaru a, to je odrađeno uz pomoć volontera udruge. Važno je napomenuti da smo u realizaciji ovih projekata imali podrušku Grada Pleternice.

– Izrađena je info tabla (pano) sa okvirom i nosačima sa stopama za japansku soforu između bunara i kurije, te će biti uskoro postavljena, a to smo dogovorili sa ravnateljem Ustanove za upravljanje zaštićenim područjem g. Samarđićem.

– U nekoliko navrata tijekom 2015. godine volonteri udruge su izvršili čišćenje utvrde Viškovački grad (krčenje korova i raslinja)

 

Planovi za 2016. godinu

Sukladno mogućnostima u 2016. godini Udruga planira realizirati sljedeće aktivnosti:

1. Kandidirati se na natječaje u Zakladi „Slagalica“ i drugim izvorima financiranja građanskih inicijativa za projekt dječjeg igrališta kod kurije Kušević, (ljuljačke, klackalice i sl.)

2. Kandidirati se na natječaje u Zakladi „Slagalica“ i drugim izvorima financiranja građanskih inicijativa za projekt dječjeg igrališta (ljuljačke, klackalice i sl.) u školskom dvorištu,

3. Kandidirati se na natječaje u Zakladi „Slagalica“ i drugim izvorima financiranja građanskih inicijativa za projekt izgradnje sjenice u školskom dvorištu,

4. U suradnji sa Ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ izraditi poučnu stazu prema Viškovačkom gradu

5. Periodično uređenje i krčenje raslinja na utvrdi Viškovački grad

7. Ispregovarati sa tvrtkom Komunalac d.o.o. i gradom Pleternicom postavljanje „zelenih otoka“

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *