Očišćen i uređen Viškovački grad

Viškovački grad - nakon čišćenja

Viškovački grad – nakon čišćenja

Jučer, 24. rujna 2013. godine provedena je radna akcija čišćenja i uređenja utvrde Viškovački grad u organizaciji Građanske inicijative Kuzmica. U radnoj akciji priključili su nam se i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Povijesno društvo Požega, planinari te drugi aktivisti. Radovi su provođeni u koordinaciji s Hrvatskim šumama i konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.

Mnogobrojni sudionici radne akcije su od ranih jutarnjih sati do 14 sati, očistili kompletnu unutrašnjost utvrde i prostor oko zidina, što je bilo iznimno zaraslo.

Sudionike je obišla gradonačelnica Pleternice gospođa Antonija Jozić koja je podržala ovu vrijednu akciju volontera te obećala pomoć u daljnjim aktivnostima.

Nakon ove akcije bit će potrebno očistiti i iskrčiti stabla u širem pojasu oko utvrde kako se ista nebi oslanjala na zidine.

Viškovački grad - prije čišćenja

Viškovački grad – prije čišćenja

Za Viškovačku gradinu će uskoro biti postavljen i Info-pano u naselju Viškovci (kasnije i na samoj utvrdi) kako bi prolaznici mogli vidjeti da povrh naselja postoji vrijedna povijesna baština, obzirom da više nije zapuštena vrijedi ju i pogledati planinarskom stazom koja vodi od prometnice Požega-Pleternica. Viškovački grad je jedna od najbolje očuvanih tajanstvenih građevina u požeškom kraju o kojoj se gotovo ništa ne zna.

Radna akcija

Neki od sudionika radne akcije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *