Nema primjedbi na predviđene radove

Konzervatorski odjel u Požegi na temelju našeg zahtjeva izvršio je obilazak građevine i pogona nekadašnje hidroelektrane. Te su uvidom u literaturu i foto dokumentaciju donijeli sljedeće stručno mišljenje:

“Prvobitna zgrada hidroelektrane u Kuzmici, dovršena je 1912. godine u stilu secesijske industrijske arhitekture, srušena je do temelja 1944. godine, te je na istom mjestu 1946. podignuta nova zgrada u približno istim gabaritima, ali bez izvornih obilježja.

Objekt hidroelektrane u Kuzmici u sadašnjem stanju i izgledu kakav je dobila ponovnom izgradnjom 1946. godine i višegodišnja propadanja nakon prestanka rada nema arhitektonsku kvalitetu da bi ga se proglasilo nepokretnim kulturnim dobrom.

Kako građevina nije zaštićeno kulturno dobro, niti je za nju propisan sustav mjera zaštite, na radove koje planirate izvesti na njoj nemamo primjedbi. Napominjemo da Vam je za radove na uređenju objekta i okoliša potrebna suglasnost vlasnika, a u slučaju promjene namjene i projektna dokumentacija i potrebne dozvole.

Za pogon hidroelektrane predlažemo da lokalna uprava, odnosno Grad Pleternica ili Požeško-slavonska županija, pokrene postupak zaštite kao kulturnog dobra od lokalnog značaja, te u suradnji sa zainteresiranim udrugama obnovi zgradu i okliš.

Prije obnove pogona bi trebalo izraditi stručnu studiju koja bi istražila izvornost i povijesnu vrijednost ugrađene opreme, te način obnove, ako se ona pokaže potrebna i opravdana, kako se nestručnom restauracijom ne bi bespovratno uništila eventualna spomenička svojstva.”

Na potezu je Grad Pleternica. Nadamo se da će naš rad biti prepoznat, te da ćemo na kraju ipak dobiti dozvolu za primjerenu obnovu objekta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *